Projects  /   Hillside Exploration Project Gallery
Project Overview

A recently-built craftsman-style home was sited at the base of a steep hill, engineered and restored after a landslide. The clients wished to extend the confined outdoor spaces provided by the developer by utilizing the hillside for children's play and gardening. Near the home an existing low retaining wall was modified with the addition of stairs to provide easy access to the adjacent lawn area. Across the lawn a steep stair begins a journey of discovery uphill. At the top of the stair a path central to the design consists of a generously scaled wood and fiberglass ramped walkway artfully covering an engineered v-ditch from view. The ramped walkway leads downhill to a tiered vegetable garden and potting bench while pathways continue uphill to an expansive space accommodating play and a large climbing structure. Adjacent seating walls provide a place to take in the view to the valley below.



Collaborators

Landscape Contractor: Siteworks
Civil Engineer: Schell and Martin Inc.
Structural Engineer: Robert H. Gorman
Soils Engineer: Tom Cundey Geotechnical Consultants Inc.
Photography: RTD

 
Featured  /  Hillside Exploration Project Overview